Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HOW IT'S MADE

   Fara intentia vreunei blasfemii eu consider ca in banda desenata exista doua mari epoci: B.C. (care in nici un caz nu inseamna in aceasta situatie Before Christ, ci Before Computer) si A.C. (a se citi After Computer, nu After Christ).

B.C.=BEFORE COMPUTER

   Lucrurile se intamplau extraordinar de simplu : trebuia doar sa gasesti o idee valabila, un scenariu si un dialog inteligent, o hartie care sa reziste suficient de mult la stersaturile repetate, un tus destul de negru, care sa acopere mizeriile lasate de schitele nereusite, poate o acuarela de calitate, o penita suficient de elastica  care sa reziste nervilor autorului aflat in lipsa de inspiratie si (sau) o pensula facuta din parul unei veverite milostive. Vedeti ce simplu era pe vremuri?  Necazul era cand pisica varsa cerneala pe plansa aproape gata...

A.C.=AFTER COMPUTER   

  Lucrurile s’au simplificat foarte mult dupa revolutia cibernetica: nu mai este nevoie decat de o idee valabila, un scenariu si un dialog inteligent ... 

  Ca sa fiu onest, pierzandu’mi acuitatea vizuala am renuntat de vreo 4-5 ani sa mai desenez plansele in maniera clasica, adica toate imaginile pe o singura plansa.

  In continuare, vei vedea 3 planse pe care am reusit sa le pastrez, cu aproape toate fazele de lucru. Practic, nu exista nici o imagine completa pana la ansamblarea finala de pe computer. Eu cred ca acesta este viitorul benzii desenate : cititorului i se vor oferi elementele unei serii, iar el le va “ansambla” in functie de intentia si de dorinta lui. In final, fiecare “cititor” va avea o versiune personala si unicat a aceleasi serii. Haos?   

   Nicidecum, creativitate! Imaginile vor putea fi animate iar sunetele

   sintetizate prin programe de muzica & sunet...

  Jules Verne ? Nooooo, Sorin Anghel.